by lucia

Idén a legjobb szüret sem volt jobb tizenötös cukornál. Egy hónap szar időjárása elbaszta hat hónap munkáját. Meg mondjuk még egy hónap őszi trágyázásét. Ilyenkor kezd el az ember tehenet tartani. Aztán csalódik minden reggel, amikor megkóstolja a tejet. Mondjuk a sajtcsinálás majdnem olyan lehet, mint a borcsinálás. Lehetne mindkettőt főzésnek mondani, sajtfőzés, borfőzés, végül is receptek ezek, csak nem tüzön főnek a dolgok, hanem rohadástűzön. De a kurvajó sajthoz is kell bor basszus, de Isten most kibaszott velünk nagyon, az idén készült borokban sokkal több szép, csullogó, fehér kristálycukor lesz, mint általában szokott. Csillog, mint a fém a gyárakban, ahonnan jön.

Ha gépen repül fölé bárki, elgondolkodik, milyen rendszer lehet az, ami alapján megtalálják reggelente, amikor kapálni mennek, azt a sok kis négyzetet. Hogy nem kezdik el művelni a valaki másnak a tökre ugyanolyan kis földjét. És vajon hogyan találják ki, hogy mi legyen az ő területük színe, és hogy lehet ilyen sok különböző árnyalata a sok kis négyzetnek. Odalent a földjárók meg csak figyelik a rendet, követik a napot, a felhőket, az időjárást, és valahogy olyanná, gyönyörűvé alakul körülöttük a világ.

Advertisements