egyszervolt

by lucia

Ezek ilyen mesék, amik forognak folyamatosan. Itt köröznek fölöttem, várnak, hogy mikor melyik csaphat le rám. Én meg mást se csinálok, mint egész nap felfelé figyelek. Néha elkap egyik vagy másik, kurvamélyen a hátamba mélyeszti a karmát és felemelkedik velem, de mindig kificánkolok valahogy. Aztán csak fekszem és nézem, ahogy kiszúrják a szarrátört csontok a lábam bőrét. Merthogy kicsit magasan szabadultam.
Az egyik mese például az, amiben elindul a főhős, hogy megtalálja a piros keszkenőt, amivel letörölheti a szülei bűnjeit a jóisten nagy rovancstáblájáról, ami előtt majd neki kell számot adnia minden striguláról. És a főhős megy és megy, töri a lábát a cipő, tépi gúnyáját a szél, s az eső, de ő csak megy, minden állatnak ad az elemózsiájából, minden öregasszonyt öreganyámnak szólít, minden varázsigét szóról szóra elismétel. Mégsem történik semmi. És a főhős a végén megkapja a piros keszkenőt, de a szülei már nem élnek, és neki sincs sok hátra. És akkor csak felnéz az égre, és azt mondja: Kurva élet. És vége. Nincs jóisten, nincs tábla, nincs strigula.
Aztán van egy mese, amiben a főhős a pökhendi második legidősebb testvér, vagyis, a végén nem ő nyeri el a királylány kezét, meg a fele királyságot, hanem megvesszőzi igazságos mátyás, örökre a háromfejű sárkány házánál marad szolgának az égigérő paszuly tetején, kővé varázsolja egy róka, halálra űzik a farkasok, kitagadja az apja, és újra, meg újra, meg újra megtagadja az öccse. És a végén agyvérzést kap valami kocsmában, miközben lehajtja még az utolsó felest, és meghal úgy, hogy nem hívta vissza a második házasságból származó drogos gyerekét.
Aztán kering egy mese, amiben a főhős csak az egyik a három akadályból. Mondjuk hozzá, vagyis ellene kell megfújni a réz sípot. És a főhős csak néz, ahogy jön egy csomó kurva madár, és elbasszák azt, amin ő olyan sokat dolgozott. És valami kis fasz legkisebb testvér meg jön és boldogan továbbmehet. Mert valami vadállatok megcsinálták neki. De ezért se lehet hibáztatni, mert előtte jót tett, aminek fejében jót várhatott. És a főhős csak áll megsemmisülten, szétválogatva, rendberakva, egy éjszaka alatt kivágva, felszántva, beültetve és learatva és arra gondol, hogy a picsába. Ez nem volt túl hosszú. És vége.