evézít

by lucia

Sajnos kénytelen vagyok azt mondani, hogy egész egyszerûen “király buli volt”.
Anta papája – a boldog, ifjú, és bohó változat – húsz évvel ezelôtt elrakott egy palack úgynevezett “Club 69” viszkit. Na és hát Anta pont kábé húsz évvel ezelôtt született. A viszki Anta szülôhelyén ünnepélyes keretek közt felbontódott, a felesek ledobódtak, Anta mintegy útra lett bocsátva, tulajdonképp, úgymond, kiröppentetett a fészekbôl. Anta annak rendje és módja szerint ki is röppent, és táskájában, a röpülést perfektuáló vonat segítségével magával hozta a húsz éve egy koloniál szekrénysor üvegezett részében érlelôdô ital maradékát is.
Egy üveg húsz éves Club 69. Képzelhetik. A díszdobozos sokéves csivasz elmegy a picsába. Ez, a mi Clubunk, épp, hogy kifolyik a palackból, olyan sûrû lett. Keményre érett. Tökös. Ne is részletezzük. Ô a fôszereplô. Tulképp már jóval a történet elôtt megvan a maga története. Anyuka ô, aki bevezet minket.
Lényeg a lényeg, megérkezek Antához, erôsen szórakozás céljából, menjünk és igyunk és táncoljunk! felkiáltással. Anta pedig bemutatja nekem a butykosban lakó öregasszonyt, akit – nyugodtan bélyegezhettek perverznek, de kimondom: – megszagoltam, és utána gyorsan és egyszerûen közöltem, hogy:
– Jó lesz.
Szó szót követett, és mivel éreztük, hogy ennek, a barátnémmal egyidôs italnak tér vagyis, pontosabban: TÉR kell, ezért lementünk a lakótelepi házak közé az egyik rétre, tisztásra, mezôre, vagyis nagy, füves részre a magas házak alkotta dobozfalak között, ahol, rengeteg nemrég, a tavasz alkalmából levágott száraz ágat találtunk. Anta dohányzik hál’ Istennek, ezért gyorsan raktunk magunknak egy tüzet, és füstszagúra ittuk magunkat az öreg italból a tábortûz mellett, miközben azt találgattuk, melyik konyhaablak mögött melyik háziasszony micsoda szörnyûségeket gondolhat rólunk, a város kertészei által levagdosott tüzelô mellett melegedô ivós laktalanokról. Aztán elfogyott az ital, Anta elfordult, és én eloltottam parazsunkat, miközben minden eddiginél érdekesebb dolgokat gondoltam a konyhaablakok mögött lapuló háziasszonyokról, és szórakozni indultunk az agrártudományi egyetem kollégiumának exkluzív klubjába, ahol remekül alakult az este, de ez már egy másik történet, amit valamikor máskor fogok elmesélni.