kélgyó

by lucia

Rosszkedvem van bazdmeg mondtam a barátomnak a kocsmában, amit azért szerettünk, mert egy sportpálya mellett volt a terasza és sörivás közben jó volt nézni, ahogy fut a sok ember. Ehhez, mármint, hogy jó legyen nézni kellett az is, hogy tudjam, még így, elég sok sörrel a hasamban is jobban futok, mint a futók legtöbbje. Elég sokat futottam ezért akkoriban, de tudtam, is, hogy gyors vagyok. A barátom nem futott. Ô egyszerûen tudta.
Rossz kedved van? kérdezte a barátom. Miért?
Mert elkezdtem olyan történeteket írni, feleltem, amelyek csak a barátomról szólnak. Nem is történetek, párbeszédek inkább. A barátom, amúgy nem tudom ki, mond valamit. Vagy én mondok. Erre mond valami mást a másik. Ez így megy egy ideig, aztán vége.
Hát, nem hangzik túl izgalmasan. mondta a barátom. Ne haragudj. tette hozzá gyorsan. Nem mintha félt volna, hogy megbánt. Csak tudta, hogy ezt hozzá szokták tenni, amikor valakinek nyílt kritikával illetik a mûvészi teljesítményét.
Hát nem. Írni sem túl izgalmas ôket. mondtam keserûen bólintva egyet.
És ezért vagy rosszkedvû? Mert unod írni ezeket?
Nem feleltem. Aztán egy kicsit késôbb mégis. Azt mondtam: Nem. Azért van rossz kedvem, mert olyan érzésem van, hogy nem bírok máshogy történetet írni.
Hú. mondta a barátom. Az aztán szar lehet.
Hát szar is. Készakarva nem hallottam meg az iróniát a hangjában.
Pedig egyszerû. Mondta a barátom.
Igen? mondtam olyan hangon, mint aki ért ehhez az íráshoz, és és úgy gondolja, hogy a barátom meg egy balfasz hozzá, de azért egye fene, mondjuk meghallgatja, mit mond.
Igen. Mondta a barátom. Akarattal nem hallotta meg az iróniát a hangomban. Írjál egy történetet arról, hogy megbeszéled a barátoddal, mennyire nem tudsz kiszállni ezekbôl a barátos párbészedekbôl.
Ez jó. Feleltem kicsit meglepetten. Tényleg jó volt, úgy gondoltam. És?
És hagyd, hogy a kígyó a farkába harapjon, aztán dobd a bozótba. Mondta a barátom és egy cigit tett a szájába, miközben megpróbált úgy nézni, mint egy marlboróreklámos kóbojcsávó, amikor még volt marlboróreklám.

Advertisements