muzsik asszó

by lucia

Amúgy Lejlával elkezdtük összegyûjteni gyerekkorunk nagy slágereinek kiejtéseit. Ezt most azért írom, mert eszembe jutott az, amelyik akkor nem. De elôtte íme azok, amik megvoltak:
„vandéjcikitudôblúúú
ádzseszkó (tuszéj álávjú)
Kommandzséró, Kommandzséró, Kommandzséró (így, nagy kövel)
basznak a verebek a jegyenyefán, úúi, úúi, csípicsipicsipcsip
Pol Pot a dzseem…
szóla, kuszimuszi, ináiná óóó (segítek: ez a lambada eleje)
Még van néhány, de most túl mélyre kéne hajolni értük.”
Aztán a combfixesnô helyesbített:
„Szóói, kuszifoj, ijúndzsija korifi su lááá. – Bocs, de a Lambada így van
helyesen!!!
I jazz cow tu széj ál láv júúú”

És gondoltam tényleg. És ma este ültünk a kádban a gyermekkel, aki mostanában kezd énekelgetni, és ilyenkor mindketten szülôk (Gy és én) mosolygunk nem annyira a büszkeségtôl (bár természetesen attól is), mint inkább a gyermek sajátságos intonálásán, és szabad szövegkezelésén. A Hopp Juliska kezdetû, Ghymes gyereklemezrôl ismert világságert például így interpretálja fiúnk: „Hopp Jujiska, hopp Majiska, gyere velem ej egy táncházba”, mindezt a lehetô leghanogasabban igen magas hangszínben.
És énekeltünk a kádban, ahogy kell (nyugodtan meg lehet botránkozni, igen, néha még hárman is szoktunk együtt fürdeni) és akkor belém hasított az isteni szikra (vagyis elég mélyre hajoltam) és eszembe jutott gyerekkori kedvencem:
Vappacsúdi, vappacsudilúri, düff düff (a düffdüff valami gitáros rész, és szerintem ez talán Beatles volt, de nem biztos teljesen).
És most, ahogy ezt leírtam, eszembe jutott egy nagy kedvencem, Elvistôl:
Viktor Szamba, hocca szamba, hocca szóó.
Ugyanis (hamár nála tartunk) Á. mostanában rákattant a rokizásra és a Besztofelvisz cédére hihetetlen táncpartikat rendez így valamelyik nap meghallottam ezt a számot, és hatalmas meglepôdésemre értettem, hogy mit mond és nem azt mondja, hogy Viktor szamba. (Lehet küldeni megfejtéseket, bár holnap úgyis ideírom, ha nem felejtem el.) Mondjuk még ehhez a témához tartozik Á kedvence errôl a lemezrôl, amit úgy szokott kérni, hogy „Lokájkejendzsót akajok”. Na és ilyenkor aztán tényleg büszkén mosolygunk egymásra az anyjával. A fiam elsô angol szava rögtön az, hogy „Look like an angel”.

Advertisements