rózsa, szín

by lucia

Leesett egy kis hó nekünk ide.
A bácsik sorbanállnak az italbolt elôtti csúszkánál. Nagy kabátjukban lassan, méltósággal fordulnak maguk körül száznyolcvan fokot, miközben végigsiklanak a jól kicsúszkált pályán. Aztán, két-három jó csúszás után bemennek az italboltba és felest isznak az ünnep örömére. Házipálinkát pult alól.
Az egyik elesik, vércsíkot húz a csúszkán, a többiek röhögnek, hogy na te jól elcsúsztál. Röhög a bácsi is, kaparja a vékony havat, alig jön össze az orrára a hógolyó. Rózsaszín hógolyó.
Bemegy a pulthoz és felmutatja a kis rózsaszín gömböt mindenkinek: Idenézzetek. Itt a föld! Véráztatta kis golyó. Rajta a kis kristályok vagyunk mi, emberek. Vérben fürdünk mi is, és együtt keringünk a nap körül.
Nem csak a naplementétôl rózsaszín? kérdi az egyik ember.
Nem! válaszol a vérzô orrú, két függôleges, vörös csíkkal az ajka fölött. Nem! Öldökölni! Csak ezt tudunk! Szûz földjeinket vérrel itatjuk át! Csecsemôk jajszava, anyák sirámai: ha csak egyszer mindet meghallanánk! Évrôl évre ezrek és ezrek pusztulnak el e kis golyón. Robbantások, háborúk, nem tanulunk semmibôl. A történelemnek régen vége már, s mi mégis kardot hordunk! Ölelésre táruljon karunk ölés helyett! Nézzétek, milyen véres ez a drága, szent világ! Nézzétek! és a bácsi felemelte a véres hógolyót. Az italboltban ülô vagy álló bácsik, most már mind csak ôt nézték, némán, kezükben a pohár kicsit megdöntve megállt félúton szájuk felé. Mindenkin látszott, milyen mélyen elgondolkodik. A bácsi folytatta: De ez a vér, emberek, ez a vér most visszaszáll reánk!
És az italbolt felsô sarkába szerelt tévéállvány felé fordult, amelyen lehalkítva ott villogott az rtlklub mûsorajánlója. Egy Mikulás éppen a fenekét mutogatta rajta a kamera felé. A bácsi meglendítette a rózsaszín hógolyót, elröhögte magát, és a képernyôhöz vágta, hogy a villodzó üveg tele lett rózsaszín lefelé csúszó latyakdarabokkal.
A kurva anyádat Józsi bazdmeg! rikkantotta az italbolt tulajdonosa, miközben a helység megtelt megkönnyebbült nevetéssel. Hát be vagy te baszva bazdmeg!? mondta a tulajdonos, miközben egy ronggyal a kezében egy széket tett a tévé alá és sietve törölgetni kezdte a képernyôt.
Be van hát! Nem hallottad? mondta az egyik bácsi, miközben a vérzô orrú hátát veregette és már dugta is neki a következô kupicát. Istenesen be van, Szent Karácsony örömére. És hozzátette: No igyál Józsi! Jól beszéltél bazdmeg!